viz2
olcsai444
Víz világnapja

Galéria

Intézményvezetői gondolatok 2 Ballagás

Ballagás 2021.06.18.

Ballagás

Szervusztok, kedves búcsúzó olcsaisok! Szeretettel köszöntelek benneteket. Köszöntöm a kedves szülőket, hozzátartozókat!
Több okunk is van arra, hogy örüljünk a mai együttlétünknek. Örülünk, hogy mára javult annyira a járványhelyzet, hogy itt állhatunk a ballagáson, elbúcsúzhatunk tőletek ünnepélyes keretek között, elköszönhettek egymástól, és személyesen is átvehetitek a munkátok jutalmát.
Örülhetünk annak is, hogy egy időre vége a tanulásnak, jöhet az aktív kikapcsolódás, a pihenés, a feltöltődés. Bizonyára vártátok már. Ez a pihenés egyben felkészülés is lesz számotokra a következő iskolafokozatra.
Néhány gondolat erejéig tekintsünk vissza az elmúlt tanévre.
Sajnos a járvány rányomta bélyegét utolsó általános iskolai évetekre is, voltatok ősszel karanténban, tavasszal újra online oktatásra álltunk át. Kedves gyerekek, köszönöm nektek, hogy felelősségteljesen részt vettetek a digitális órákon és feladataitokat ilyen módon is teljesítettétek. Remélem, jó alapot tudtunk adni számotokra, és bízom benne, hogy ha a középiskolai éveitek alatt erre az oktatási formára kerül sor, biztonságban használjátok majd az online felületeket.
Szerencsére, azért nemcsak a járványról szólt az évetek. Voltak osztályprogramjaitok, igaz kevesebb, mint más években: közös pizzázás, számháború, kerékpártúra, paintball csata, karácsonyi ajándékozás, farsangi osztályprodukció, diszkó tették a hétköznapokat színesebbé.
Az év végi osztálykirándulás is bizonyára felejthetetlen élmény számotokra. 
Vannak olyanok, akik nyáron már motoroznak, hiszen jogosítványt szerezhettek nyolcadikban.
Sikeresen felvételiztetek a középiskolába, megmérték matematikai, szövegértési és idegen nyelvi kompetenciátokat. Szorgalmasan készültetek nyelvvizsgákra, ECDL vizsga moduljaira, különböző tanulmányi versenyekre. 
16-an tettetek nyelvvizsgát, 21 –en rendelkeztek 4 modulos ECDL vizsgával. Nagyon szép teljesítmény, gratulálok!
El kell, hogy mondjam, rendkívül büszke vagyok rátok. Minden egyes végzősre, aki képességeit maximálisan kihasználva teljesítette a kötelezettségeit. 
Ez évben kiemelkedően jók és eredményesek voltatok tanulmányaitokban, versenyeken, pályázatokon, külső vizsgákon. Most kerüljön sor a jutalomkönyvek, oklevelek és emlékplakettek átadására. A tankerületünk mellett a könyvek, emlékplakettek vásárlását alapítványunk támogatta. Köszönjük. 
Kérem Szalainé Rácz Katalint, kuratóriumunk elnökét adja át az emlékplaketteket!
Lássuk, kit miért jutalmazunk:

8 évig kitűnő tanuló volt:
8. a-ból:
Csorna Ádám: 8 évig kitűnő tanuló, kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért emlékplakettet kap a jutalomkönyv mellé.
Ádám német alapfokú nyelvvizsgával és ECDL vizsgával zárja általános iskolai tanulmányait. 
Ezen kívül az Öveges József fizika versenyen megyei 1. a német nyelvi verseny megyei fordulóján 6. helyezett lett. 

Nagy Petra: 8 évig kitűnő tanuló, kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért, emlékplakettet kap a jutalomkönyv mellé.
Példaértékű közösségi munkájáért elismerő oklevélben részesül. 

Soós Mátyás: 8 évig kitűnő tanuló, kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért emlékplakettet kap a jutalomkönyv mellé.
Matyi angol alapfokú nyelvvizsgával és ECDL vizsgával zárja általános iskolai tanulmányit. 
Eredményes sporttevékenységéért és közösségi munkájáért elismerő oklevélben részesül.

Varga Flóra Anna: 8 évig kitűnő tanuló, kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért emlékplakettet kap a jutalomkönyv mellé.
Flóra alapfokú angol nyelvvizsgával zárja a tanévet, és idén is elnyerte a Jó tanuló, jó sportoló címet.

Példaértékű közösségi munkájáért elismerő oklevélben részesül. 
8.b-ből:
Baranyai Fanni, Bedők Blanka és Göller Dóra 8.b osztályos tanulók 
8 évig kitűnők, kiemelkedő tanulmányi eredményükért, példamutató magatartásukért, szorgalmukért emlékplakettet és jutalomkönyvet kapnak.
Mindhárman angol alapfokú nyelvvizsgát és ECDL vizsgát szereztek.
Dóra eredményes sporttevékenységéért elismerő oklevélben részesül.
Gratulálunk mindnyájatoknak!

E tanévben kitűnő tanuló:
Szájer Máté, eltérő tantervű tanulónknak is gratulálunk kitűnő teljesítményéhez!

Eredményes nyelvvizsgát és ECDL vizsgát tett tanulók könyvjutalomban részesülnek:
A 8.a-ból: Horváth Bendegúz és Kovács Máté. Máté közösségi munkáját oklevéllel ismerjük el.
A 8.b-ből: Bársony Ramóna, Horváth Luca Anna, Jancsár Júlia Virág, Szalai Dóra Kata kapnak könyvjutalmat vizsgáikért. 
Gaál Levente, Győri Máté és Kántor Ágnes ezen kívül még tanulmányi munkájukért igazgatói dicséretben részesülnek.

Eredményes nyelvvizsgát tett:
a 8.a-ból: Németh Miklós, ő közösségi munkájáért oklevelet is kap.

Sikeres ECDL vizsgát tett tanulók szintén könyvjutalomban részesülnek
Fábián Viktor, Gyűrű Márton, Kocsis Dániel, Kovács Milán, Sütő  László 8. a osztályos tanulók.
a 8. b-ből: Németh Mátyás, Salamon Dénes és Kovács Luca Boglárka, aki tanulmányi munkájáért igazgatói dicséretet, sporttevékenységéért oklevelet kap.

Eredményes tanulmányi munkájáért, kiemelkedő, példamutató szorgalmáért igazgatói dicséretet kap  
a 8.a-ból:, Ésik Anna,
a 8.b-ből: Deák Benedek.
Közösségi tevékenységéért elismerő oklevelet kap Egyed Barbara Annabell, Nagy Dorina a 8.a-ból és Biró Csenge a 8.b – ből.
Gratulálok!

Köszönöm kollégáimnak is munkájukat.

Intézményvezető asszony ekkor adta át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Pránder Mária tanárnőnek, s Gyetvay Zsolt, Kovács-Nemes Erzsébet és Szalainé Rácz Katalin kollégáinknak a „jövő nemzedékéért végzett áldozatos nevelő-oktató munkájáért” kapott okleveleket. (Pránder Mária méltatása a tanévzáró beszédben olvasható)

Az előbb felsorolt szép eredmények nem kizárólag a tanárok és a tanulók közös erőfeszítéseinek eredménye, a szülői segítség, támogatás is benne van.

Kedves Szülők!
Köszönöm mindazt a segítséget és támogatást, amelyet emberileg és anyagi értelemben rendezvényeink, programjaink megszervezéséhez nyújtottak. Köszönöm együttműködésüket, támogatásukat.
Külön köszönöm a ballagó osztályok szülői munkaközösségi tagjainak az elmúlt évek áldozatos munkáját. Kérem a kedves szülőket, hogy fáradjanak ki! 
A 8.a-ból: Gergó Bernadett, Telegdi Szilvia
8.b osztályból: Baranyai Sándorné, Csempesz Éva, Jancsár Zoltánné
A könyvekkel az iskola, a virágokkal a szülői munkaközösség fejezi ki köszönetét.

Kedves Ballagó Diákok!
Eljött ez az ünnepnap is, és – gondolom – számtalan emlék tódul fel bennetek. Itt nőttetek fel köztünk. Most kirepültök innen. Egy új, ismeretlen élet vár rátok a középiskolás évekkel.  
Az előbb hallottam és nagyon is egyetértek vele: az idő az átélt élmények minőségétől függ.
Jóvolt hallani az előbb társaitoktól, hogy mennyi-mennyi szép közös emlék, táborok, kirándulások, farsangi bulik, és számtalan hagyományos olcsais program van mögöttetek.
Hatéves, megszeppenten tébláboló kisdiákból éretten gondolkodó ifjúvá serdültetek. Minden egyes tanév elteltével fokozatosan hátráltunk mi, tanítók és tanárok, s hagytuk, hogy egyre több mindent tegyetek meg: erősödjetek, fejlődjetek érzelmileg és értelmileg is. 
A szüleiteknek is ellen kellett állniuk a kísértésnek, hogy megcsináljanak mindent helyettetek. Hagyniuk kellett, hogy egyedül oldjátok meg az iskolai feladataitokat, ugyanígy a társaitokkal való konfliktusaitokat is.
Nektek pedig meg kellett tanulnotok felelősen dönteni, hogy mi jó és rossz. Elfogadni a sikereket és a kudarcokat, tervezni és újratervezni, ráhagyatkozni másokra és leginkább hallgatni a belső hangra (a lelkiismeretetek szavára), akár a többséggel szemben is.
Ezeket a leckéket bizony nem írták le a tankönyvek számotokra, mégis itt, az iskola különböző élethelyzeteiben tanultátok meg őket.
Mindannyian ugyanabból a fészekből kerültök ki ma. Egy osztályközösség tagjai voltatok. Ugyanakkor más-más tantárgyakat szerettetek meg az elmúlt években. Más sportágakért rajongtok, más kirándulás emlékétől homályosodik el a tekintetetek, és más tanárral tudtatok igazi mély emberi kapcsolatot kialakítani. Mindannyian másban vagytok sikeresek!
És mégis: a legfontosabb pillanataitok közösek voltak a 8 év alatt. Akkor, amikor gyermeki vidámsággal, humorotokkal elűztétek a rémületes pillanatot az osztályteremből. Akkor, amikor egy megoldhatatlannak látszó helyzetet önzetlen segítőkészséggel megoldottatok. Akkor, amikor nem sajnáltátok az időt és fáradságot, hogy a körülöttetek lévők jól érezzék magukat.
És ezeket a legfontosabb pillanatokat viszitek magatokkal értékes tapasztalatokként a következő helyre. Ez nincs bejegyezve a bizonyítványotokba. Mégis biztos alapot adnak nektek ahhoz, hogy helytálljatok majd. 

Amit fontosnak tartok: adjátok tovább képességeiteket és tudásotokat másoknak, osszátok meg azokat a következő közösségetekkel.
Köszönjétek meg szüleiteknek a sok törődést, féltést, bizalmat és hogy elfogadtak bennetek olyannak, amilyenek vagytok.
Persze ne feledjétek és őrizzétek azt a sok tudást, amit itt tanáraitoktól kaptatok.
Ezek teszik az eltelt időt minőségivé, emiatt váltatok igazi olcsais diákká. Legyetek erre és iskolátokra mindig büszkék.
 „A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” mondta Goethe. Mi erre törekedtünk. Kívánom, hogy sikeresen szárnyaljatok!
Viszontlátásra!

Pályázatok

Korábbi pályázatok

Határtalanul
Határtalanul
Az arisztokrácia nyomában Horvátországban és Szlovéniában 2023
Felvidéki portya Körmendről 2019
Felvidéki portya Körmendről 2019
A bányavárosok felfedezése 2018.
A bányavárosok felfedezése 2018.
Kirándulás Szlovákiába 2017.
A Délvidéken jártunk 2016.
Alpokaljától a Magas-Tátráig 2014.

Kiemelt pályázatunk

Aktív iskola

Bozsik Program

Kosárpalánta

Ökoiskola

További pályázataink

RRF-1.2.1-2021-2021-00001

„Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára”

EFOP-3.3.5-19-2020-00042

Csodaszarvas iskolai közösségi program

EFOP-3.1.5-16-2016-00001

„A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása"

EFOP-3.2.4-16-2016-00001

„Digitális kompetencia fejlesztése”

TIOP-1.1.1-07/1-2008

A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001

„Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés”