nyolcadikosok
viz2
olcsai444
Víz világnapja
kosar

Híreink

75 ÉVES AZ OLCSAI

Emléknap

Április 26-án, pénteken témanapot tartottunk abból az alkalomból, hogy iskolánk jogelődje az 1948/49-es tanévben kezdte meg működését Körmenden, akkor még Katolikus Leányiskola néven. 
A témanap kezdeteként a tornateremben köszöntötte a tanulókat és meghívott vendégeinket Fazekasné Mittli Piroska igazgató asszony. Köszöntőt mondott a fenntartó részéről Fodor István úr, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, majd Bebes István úr, Körmend város polgármestere.  

                         

  


Előadásában Piroska néni összefoglalta az iskola alapítása óta eltelt 75 évet, bemutatta a különféle épületeket, ahol az intézmény az elmúlt évtizedek során helyet kapott, és beszélt az oktatás körülményeinek változásáról is. A múltidézést segítették a kivetített régi fotók és egy hanganyag is. Az előadásból kiderült, hogy korábban Várkerti Iskola néven is működött iskolánk, a mai Kölcsey Ferenc Gimnázium épületében. Szó esett arról is, hogyan vette fel iskolánk Olcsai-Kiss Zoltán szobrászművész nevét, akinek a kisplasztikái eközben kézről kézre jártak a gyerekek között. 


A témanapra már a megelőző hetekben készülni kezdtek diákjaink. Rajzpályázatunk „Kedvenc időtöltésem az Olcsaiban” címen zajlott. Irodalmi pályázatunk keretében a felső tagozatosoktól „Az Olcsai iskola 20 év múlva” címen vártunk prózai és verses alkotásokat; illetve alsó tagozaton rövid üzeneteket kértünk a gyerekektől, amelyek így kezdődtek: „Azért szeretem az Olcsait, mert…”. 
Az ünnepi múltidézés során Farkas Frigyes 8.b osztályos tanulónk versét olvasta fel évfolyamtársa, Nagy Gábor 8.a osztályos tanuló. Tapssal jutalmaztuk ifjú költőnk versét. Öröm volt hallgatni Szabó Adél 7.b osztályos tanuló jövőbe tekintő fogalmazását is.
A visszaemlékezés után a rajz és irodalmi pályázat résztvevői vehettek át emléklapot Piroska nénitől. Erre a napra kókuszgolyóból kiraktuk a jubileumi számot, az így elkészült „torta” darabjait – a golyókat – a rendezvényünk végén elfogyaszthatták a gyerekek.

.


A földszinten kiállítás nyílt erre a napra a gyerekek rajzaiból, fogalmazásaiból, verseiből. A tantermek ajtaján kis tablókon régi fotók elevenítették meg az adott tanterem egykori belső elrendezését.  Az emeleten interaktív eszköz várta a gyerekeket: régi és jelenlegi fotókat és szelfiket bemutató képeket vetítettünk. Tanulóink végig is járhatták iskolánk épületét, megtekinthették a régi osztályfotókat, tablóképeket

.


Ez alatt a sok év alatt az iskola számos épületben működött, ezért alsós és felsős diákjainknak városi „Akadályversenyt” szerveztünk. Ennek során az Olcsai iskola egykori épületeiből hatot kerestek fel a tanulók, és a helyszínen kérdéseket válaszoltak meg.  

Az alsósok ezenkívül még osztálytermi, játékos feladatokat is kaptak a városi túrát követően. 
Szép emléket állítottunk ezzel a témanappal a háromnegyed százados iskolánknak. Annak ellenére, hogy nem hagyományos tanítási órákon vettek részt a gyerekek, mégis sok érdekességet hallottak és láttak, és gyarapíthatták helytörténeti ismereteiket.

 

Pályázatok

Korábbi pályázatok

Körmendi körmenet a Délvidéken
Körmendi körmenet a Délvidéken
Határtalanul
Határtalanul
Az arisztokrácia nyomában Horvátországban és Szlovéniában
Felvidéki portya Körmendről 2019
Felvidéki portya Körmendről 2019
A bányavárosok felfedezése 2018.
A bányavárosok felfedezése 2018.
Kirándulás Szlovákiába 2017.
A Délvidéken jártunk 2016.
Alpokaljától a Magas-Tátráig 2014.

Kiemelt pályázatunk

Aktív iskola

Bozsik Program

Kosárpalánta

Ökoiskola

További pályázataink

RRF-1.2.1-2021-2021-00001

„Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára”

EFOP-3.3.5-19-2020-00042

Csodaszarvas iskolai közösségi program

EFOP-3.1.5-16-2016-00001

„A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása"

EFOP-3.2.4-16-2016-00001

„Digitális kompetencia fejlesztése”

TIOP-1.1.1-07/1-2008

A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001

„Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés”