tanevzaro
olcsai2
log
olcsai9

Híreink

Intézményvezetői gondolatok 1. Tanévzáró

Tanévzáró 2021.06.18.

Tanévzáró
Kedves Tanulók, Kedves Kollégáim!
Szervusztok kedves olcsais gyerekek! Szeretettel köszöntelek benneteket. Köszöntöm a tanár néniket, tanár bácsikat, kollégáimat.

Több okunk is van arra, hogy örüljünk a mai együttlétünknek. 
Tavaly nem tarthattuk meg tanévzáró ünnepségünket. Örülünk, hogy mára javult annyira a járványhelyzet, hogy ma ünnepi ruhában, elbúcsúzhatunk egymástól, elköszönhetünk társainktól, és néhány perc múlva személyesen is átvehetitek az egész éves munkátok jutalmát, a bizonyítványt.
Örülhetünk annak is, hogy egy időre vége a tanulásnak, jöhet a játék, a kikapcsolódás, a pihenés, a feltöltődés. Bizonyára vártátok már.
Sajnálom, hogy a szüleitek nem lehetnek részesei az ünnepségünknek. Ők iskolánk honlapján tájékozódhatnak, képes összefoglalót olvashatnak majd a mai rendezvényünkről.
Most arra kérlek benneteket, hogy gondolatban tartsatok velem. Röviden felidézem a tanév emlékezetes történéseit, szép pillanatait, és azokat a nehézségeket, akadályokat, amiket közösen nagyon jól megoldottunk.
Mindenki kedve szerint raktározzon el egy-egy emléket a lelkének azon részébe, melyet a kellemes érzések számára tart fent. 
Mindenekelőtt köszönöm pedagógus társaimnak, hogy ebben a nem szokásos helyzetben is színes, változatos, ötletes feladatokat, programokat szerveztek nektek. Igyekeztek feledtetni veletek a pandémia - helyzet korlátait.
E tanévtől újdonságként jelentek meg a fotópályázatok, melyek sok tanulót kihívás elé állítottak. Értékes, esztétikus, ötletes alkotásaitok többször díszítették a földszinti kiállítóteret.
Elköltöttük a Bátrak Ligája nyereményünket, többszázezer forint értékben új sporteszközöket szereztek be testnevelőtanáraink, ezzel is színesítették az udvari testnevelés órákat. Részt vettünk a világ gyalogló napon a magyar diáksport napján, a labdarúgás napjára, majd a magyar sport napjára emlékeztünk, természetesen sporttal, tánccal, jókedvvel.
Hagyományos játszóházainkban ötletes kézműves alkotások születtek, bizonyára emlékeztek a nagyon jól sikerült online játszóházra is, ahol a tanárnénik a képernyő másik oldalán ülve segítették munkátokat. 
Sok és hasznos ismeretet szereztetek a pályaorientációs napon, a rendhagyó történelem órákon, a Közlekedj okosan témanapon.
Szinte minden osztály közösségépítő jelleggel jót szórakozott: volt számháború, gyalog- és kerékpáros túra, Márton nap, halloveen, és farsang. Nagyon örültünk annak, hogy részt vehetettek egy egynapos osztálykiránduláson. Bizonyára emlékezetesek maradnak számotokra ezek a kiruccanások.
Könyvtárunk idén, mint ahogy a korábbi években is izgalmas, érdekes programokat ajánlott nektek. Volt könyvjelző készítés, érdekes könyvtári órák, ötletes volt a szabadulószoba kihívása. Megérdemeltük a különdíjat, melyet az esztétikus, ötletes könyvtári dekorációért kaptunk. 
Mindezen programok mellett sok feladat adódott abból, hogy felkészüljünk az online oktatásra. Senki nem várta, de sajnos bekövetkezett. Az alsósok 30, a felsősök 45 napot tanultak online. Köszönöm kollégáimnak, hogy türelmesek voltak, megtanították nektek kezelni, használni az online felületeket. Kedves gyerekek, nektek pedig azt köszönöm, hogy felelősségteljesen részt vettetek a digitális órákon és feladataitokat ilyen módon is teljesítettétek.
Minket nevelőket is másfajta gondolkodásra késztetett a helyzet. Iskolánk bemutatása, bemutatkozása, a leendő tanulóink és szüleik tájékoztatása online formában, videófilmeken keresztül történt. A három részes összeállításon sokan sokat dolgoztak. A mai technikai eszközöket fel- és kihasználva készítették el a magyar szakkörösök is bemutatkozó videójukat, de a költészet napi online szavalás is emlékezetes marad. Ezek a videók iskolánk honlapján megtalálhatók.
Sikere volt a 4.a osztályosoknak a Hol vagy Kajla programban, hiszen az osztály számára kétnapos osztálykirándulást nyertek. Köszönöm a szervező kollégáimnak, Jutka néninek és Kata néninek a munkáját, a szülők támogatását.
A nevelőtestületünk sem maradt változatlan tanév közben. Gorza Martin és László Dániel kezdte meg a munkát iskolánkban. A tanév során nyugdíjba ment Marika néni. 

Pránder Mária 1981-ben szerzett tanári diplomát matematika - műszaki ismeretek és gyakorlat szakon a Pécsi Tanárképző Főiskolán. 1981-ben az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola jogelődjének nevelője lett, s azóta is itt dolgozott.  
Szaktanár és napközis csoportvezető. Évtizedekig meghatározó tagja volt a napközis munkaközösségnek.
Szakmailag elismert pedagógus, tanítványait rendszeresen készítette fel tanulmányi versenyekre. 
2004-ben országos 5., 2018-ban 7. illetve 9. helyezést értek el tanulói az Életvitel és Gyakorlati ismeretek illetve a Technika tanulmányi versenyeken. 
Szívügyének tekintette a diákok közlekedési ismereteinek fejlesztését. Munkáját a tanított osztályáért, napközis csoportjáért, iskolájáért érzett felelősség határozta meg. Szerényen, alázatosan tette a dolgát. 
Pránder Mária 40 évig volt iskolánk pedagógusa. 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozza. Gratulálunk és köszönjük a munkáját. Az emlékérmet Marika néni a ballagáson fogja átvenni.
Innen is jó egészséget és tartalmas nyugdíjas éveket kívánunk.
És hogy a tanulásról, az eredményekről is szó essék, el kell, hogy mondjam, rendkívül büszke vagyok rátok. Minden egyes kisdiákra, aki képességeit maximálisan kihasználva teljesítette a tanévet. Lényeg a lelkiismeretes hozzáállás, az odafigyelés, a képességeink szerinti tanulás.
Ki a tanulásban ügyesebb, ki a sportban, ki a rajzban, ki a versmondásban, ki a fotózásban. Ügyesek, értékesek vagytok mindannyian! Minden olcsais kisdiáknak köszönöm a munkáját.
Ez évben kiemelkedően jól teljesítettetek.
A versenyeken és külső vizsgákon eredményesen szereplő tanulók nevét olvasom fel.
Nagyon szép eredmények születtek a különböző matematikaversenyek megyei fordulóiban.

A Bolyai matematika csapatversenyen 2. helyezett lett az 5. b osztály csapata, tagjai: Cseresnyés Dániel, Dékány Boján Bendegúz, Hegedüs Áron, Simon Alex
1. helyet szerzett csapatban: Deák Benedek, Gaál Levente, Németh Mátyás, 8.b osztályos tanulók. A 8. osztályos lányok 3. helyen végeztek: Bedők Blanka, Nagy Petra, Szalai Dóra Kata és Varga Flóra Anna alkotta a csapatot.
A Kenguru Matematika Versenyen 1. helyezett lett Dervalics Hunor 2.b, Cseresnyés Dániel 5.b, 2. Dervalics Luca 4.a, 3. helyet szerzett Murai Balázs 5.b és Simon Janka 6.a. 4. lett Pass Dominik 7.a, 5. Hajba Márton, 6. Palacsics Marcell 7.b
Országos értékelésben Hunor 12., Dani 9. lett.
Zrínyi Matematika Versenyen is rangos helyezések születtek.
1. lett Dervalics Hunor, Cseresnyés Dániel és az 5.b-sek alkotta csapat, melynek tagjai Cseresnyés Dániel, Simon Alex, Murai Balázs. Simon Alex a 4. helyen végzett.
Az országos döntőn Hunor 21., Dani 17. lett.
Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny megyei 1. helyezettje Csorna Ádám 8.a osztályos tanuló.
Kaán Károly Környezet- és Természetismereti Verseny elmaradt megyei fordulóját rendezték szeptemberben, Palacsics Marcell 7.b-s tanuló 1. helyen végzett.
Cseresnyés Dániel nem csak matematikából kiváló, a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei döntőjében 6. lett.
Az Országos Német Nyelvi Verseny megyei fordulóján Deák Benedek 8.b osztályos tanuló 2., Palacsics Marcell és Szalai Patrik Máté 7.b osztályos tanulók holtversenyben 3., Csorna Ádám a 8.a ból 6. helyezett lett.
Neumann János Általános Iskola Megyei Angol Versenyen 1. helyezett: Horváth Zélia 6.a, Tóth Zoé Regina 6.b osztályos tanulók, 4. helyezett Giczi Dominik és Horváth Zétény a 6.a-ból, 6. helyezett Hajba Márton és Papp Gergő a 7.b-ből.
Nyitra Utcai Angol Nyelvi Versmondó versenyen arany és ezüst minősítést szerzett tanulók: a 3. a ból Károlyi Levente, Horváth Emília, a 3. b ből Horváth Emese, Giczi Noel, Kaj Benedek és Cseresnyés Dániel. Az 5.a-s Oletics Oszkár bronz minősítést kapott.

Kitűnő tanulók, akik nevelőtestületi dicséretet kapnak, oklevelet és jutalomkönyvet vehetnek át. 
A jutalomkönyvek vásárlását a tankerületünk mellett iskolánk alapítványa támogatta. Köszönjük.
A jutalomkönyveket osztályfőnökeitek fogják átadni.

Az 1.a osztályból kitűnő tanuló
Adorján Csenge
Bódis Mirabella
Bohus Dóra
Boldizsár Mira Sára
Bősze Anna
Gujtman Ákos
Haholt Korinna
Hajba Levente
Halmi Ákos
Kertész Szilárd
Klobetz Dominik
Kovács Gyula Attila
Lőrincz Péter
Mándli Mátyás
Nagy Mira Franciska
Paál Hanna
Pékó Rebeka
Somogyi Dalma
Sövegjártó Lili Gréta
Spaits Gergely
Varga Natália Nanda
Virág Kristóf
Wágner Dóra Anna
Zsigmond Anna

1.b 
Adorjan Lena
Agg Levente
Cserfalvi Kornél
Dékány Krisztián
Farkas Eliza
Farkas Emese
Horváth Benedek
Kiss Anna Elizabet
Marácz Regina
Palkó Szofia Hanna
Rozmán Anna Klára
Somogyi Botond
Szakály Fanni Anett
Vaspöri Panni

2.a
Adorján Gergely
Gombás Csaba
Horváth Lili
Horváth Mihály
Koltay Bence
Mészáros Dorka Sára
Mészáros Máté Milán
Mihály Erna
Rudolf Barnabás
Somogyi Emese
Spaits Júlia
Szallár Lili Alexa
Szekér Áron
Takács Máté
Török Ádám
Varga Ármin Péter

2.b
Dervalics Hunor
Fenyvesi Olivér
Fülöp Alina
László Adél
Major-Nagy Márk
Mühl Noémi
Pass Dávid
Pintér Viktória
Stern Boróka
Szalai Benjamin
Szalai Sára
Szaller Olivér Ferenc
Tóth Márton
Tóth Zsombor

3.a 
Bálint Dániel
Cserfalvi Ármin
Gellisz Lara
Gerencsér-Dobos Petra
Gergely Dávid
Hadrik Máté
Horváth Emília
Károlyi Levente
Nagy Gréta
Nagy Zóra
Paál Veronika
Pesti Marcell József
Rába Lotti
Somogyi Kíra Johanna

3.b
Farkas Dániel
Giczi Noel
Horváth Emese
Horváth Kornél
Horváth Krisztián
Kaj Benedek
Koch Kiara
Lajos Lili
Major András
Palacsics Botond
Szollár Barnabás
Tóth Eliza Anna
Tóth Rajmund István
Tőke Domonkos
Virág Csenge

4.a, 
Darázs Dániel
Dervalics Luca
Mándli Mihály
Nagy Eliza Lili
Papp Gergely
Vörös Bálint
Zsigmond Barnabás


4.b
Bakóczai-Ihrig Gréta
Belényes Levente Antal
Bogdán Babett
Csillag Levente
Karácsonyi Zoltán Levente
Kocsis Áron
Kondora Sára
Lajkó Vivien
Szabó Adél Flóra
Szakály Jácint
Szekeres Dorka

Eltérő tantervűek alsó tagozatában kitűnő tanuló
Gaál Tímea 3. évfolyam

5.a 
Farkas Balázs
Gecse Áron Tamás
Gecse Mátyás
Gombás Szabolcs
Horváth Barnabás
Joó Csenger
Kánya Flóra
Marton Balázs
Walter Elizabet

5.b
Cseresnyés Dániel
Dékány Boján Bendegúz
Farkas Emma
Gellisz Noel
Hegedüs Áron
Kovács Olivér Zalán
Murai Balázs
Petrovics Gergő
Simon Alex
Simon Noel Zsolt
Takács Panka

6.a
Bognár Zsolt Gergő
Domján Viktória
Giczi Dominik
Horváth Zélia
Horváth Zétény
Maráczi Bence
Meláth Lilla
Tollár Levente


6.b
Gerencsér-Dobos Panna
Horváth Sára
Joó Zsombor
Kecskés Anna Eszter
Lajkó Barnabás
Marton Júlia
Óvári Balázs
Tóth Zoé Regina

7.a
Németh Boglárka
Rosta Márton
Szijjártó Ábel
Szijjártó Áron

7.b
Palacsics Marcell
Szalai Patrik Máté

A 8. évfolyamosok a ballagási ünnepségen veszik át az oklevelet és a jutalomkönyvet. De szeretném felolvasni a nevüket:  
8 évig kitűnő tanulók
8.a 
Csorna Ádám
Nagy Petra
Soós Mátyás
Varga Flóra Anna

8.b
Baranyai Fanni
Bedők Blanka
Göller Dóra


Kitűnő Szájer Máté eltérő tantervű 8. évfolyamos tanuló.

Idén a Jó tanuló, jó sportoló címet Kovács Olivér Zalán veheti át. Ő Szalainé Rácz Katalintól, alapítványunk elnökétől veheti át az emlékplakettet.
Gratulálunk tanulóink teljesítményéhez! Olivér kétszers országos bajnok futásban, 2 regionális versenyen lett 1. helyezett. Ezenkívül a futsal Vasmegyei bajnokcsapatánk tagja.

Az Olcsai Iskola Gyermekeiért Alapítvány ebben a tanévben is többszázezer forinttal támogatta iskolánk tanulóit. Hozzájárultak a versenyekre való nevezési díjakhoz, nyelvkönyvek vásárlásához, nyári táborokban, kirándulásokon való részvételhez. Támogatták az ECDL és nyelvvizsgák költségeit. Közreműködtek az év végi jutalomkönyvek beszerzésében, finanszírozásában. IKT eszközöket vásároltak nekünk, melyeket jövő tanévtől használhattok majd. Köszönöm Szalainé Rácz Katalinnak, az alapítvány elnökének és tagjainak  munkáját, segítségét.
Kedves Gyerekek, kérlek benneteket, tolmácsoljátok szüleiteknek is a nevelőtestület köszönetét, hogy mellettünk, mellettetek álltak, segítették a munkánkat, munkátokat.
Kedves Kollégák! 
Köszönöm a nevelőtestület munkáját! Különösen helytállásotokat a járványhelyzetben, és azt, hogy emellett jutott energiátok programokat, táborokat szervezni és felkészítettétek tanulóitokat a versenyekre!
Itt szeretném megemlíteni, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ három kollégánk munkáját ismerte el pedagógusnap alkalmából, akik a „jövő nemzedékéért végzett áldozatos nevelő-oktató munkájáért” kaptak oklevelet.
Gyetvay Zsolt, Kovács-Nemes Erzsébet, és Szalainé Rácz Katalin, Gratulálunk!
Erzsi néni, Kata néni és Zsolt bácsi részére is a ballagáson szeretném átadni az oklevelet.

Köszönettel tartozunk a fenntartónknak, hogy elkezdődött iskolánk épületének korszerűsítése a keleti oldalon lévő ablakok cseréjével. Köszönjük, reméljük, hogy következő évben folytatódik a felújítás.

Kedves Gyerekek!
Idén iskolánkból nagyon sokan jelentkeztetek táborba, 290 tanuló! Többen az Erzsébet-tábori programra, van, aki a Csodaszarvas nyelvi táborra jelentkezett, de idén is lesznek osztálytáborok Őriszentpéteren és a hagyományos biciklis tábor sem marad el. Köszönöm a nevelők önzetlen munkáját, a táborok megszervezését, lebonyolítását. Kedves diákok! Érezzétek jól magatokat! Legyetek jók, ha tudtok!  

Tudom, jó most hátrahagyni az iskolát, félretenni a megpakolt táskákat, megpihenni az egész éves munkát követően – mert, hol több, hol kevesebb odaadással és figyelemmel, de mindannyian sokat fáradoztatok és tanultatok az elmúlt hónapokban. 
Tudom, jó elmenni, de bízom benne, hogy jó lesz visszatérni is, ősszel, mikor a csengő újra megszólal, és a néma iskola – hála nektek – megelevenedik.
Gyűjtsetek élményeket, amiket majd magatokkal hozhattok és elmesélhettek, töltsétek tartalmasan a szünidőt, de bárhová mentek, bármit tesztek, vigyázzatok magatokra! 
Szép nyarat és jó pihenést kívánok!
Ezzel a 2020/2021-es tanévet bezárom!

 

Pályázatok

Korábbi pályázatok

Felvidéki portya Körmendről 2019
Felvidéki portya Körmendről 2019
A bányavárosok felfedezése 2018.
A bányavárosok felfedezése 2018.
Kirándulás Szlovákiába 2017.
A Délvidéken jártunk 2016.
Alpokaljától a Magas-Tátráig 2014.

Kiemelt pályázatunk

Dobd a kosárba!
Dobd a kosárba!

Az MKOSZ Sportágfejlesztési programja.

További pályázataink

EFOP-3.1.5-16-2016-00001

„A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása"

EFOP-3.2.4-16-2016-00001

„Digitális kompetencia fejlesztése”

TIOP-1.1.1-07/1-2008

A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001

„Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés”